UMETNIČKA KOLONIJA "MILEŠEVA"
Umetnička kolonija „Mileševa“ održava se kontinuirano od 1974. godine, u Prijepolju. Kolonija promoviše savremene umetničke izraze na međunarodnom nivou, kako afirmisanih, tako i mladih profesionalnih umetnika.
Umetnička kolonija Mileševa traje do danas i održava se svake godine u mesecu avgustu. Legat Umetničke kolonije Mileševa sadrži preko 400 radova.

KOLEKTIVNI IZLET RADNIKA DOMA KULTURE PRIJEPOLJE SA MILEŠEVSKOM KOLONIJOM 2023

Jubiilarni 50.saziv Umetnicke kolonije Mileseva 2023 je zavrsen posetom opstini Sjenica, obilazenje kulturno istorijskih znamenitosti toga grada. Kolektiv Doma kulture sa ucesnicima su posetili Uvac, uzivali u prirodi,meandrima Uvca i krstarili jezerom.

Učesnici Umjetničke Likovne kolonije „Mileševa“ iz Prijepolja imali su čast i zadovoljstvo da posjete JU Zavičajni muzej Pljevlja i da se upoznaju sa samim radom muzeja. Direktorica Zavičajnog Muzeja Javne Ustanove Dejana Drobnjak na samom početku je pozdravila goste i ukazala im dobrodošlicu gdje je upoznala goste sa istorijatom samog muzeja. Pljevaljski Muzej je muzej kompleksnog tipa i svoju djelatnost obavlja u pet odeljenja, Arheološku, istorijsku, etnološku, kulturno-istorijsku i numizmatičku. Sa svojim radom počeo je 1952 godine a skoro je proslavio i 70 godina svoga postojanja. Gosti su imali priliku da se upoznaju sa dvije Muzejske postavke. Povremenom muzejskom postavkom i trenutnom izložbom pod nazivom „Tamburaška tradicija u Pljevljima“ koja prati istorijski razvitak tamburaške muzike i žičanih instrumenata na ovim područijima od saza do tambure koja se širila na ovim područijima od vremena Austrougara. Zvonko Bogdan za Pljevlja je jednom prilikom i kazao da je to prestonica Tamburaške muzike u Crnoj Gori. A Ruždija Krupa i Mirko Rondović najzaslužniji su danas za provomisanje čuvene Pljevaljske pjesme „Svi Pljevaljski Tamburaši“, gdje su Pljevlja kao grad promovisana kroz samu pjesmu u mnogim gradovima i državama širom regiona, gdje je ukratko i Miloš Gačević, muzejski dokumentarista prenio zanimljive podatke vezane za samu izložbu. Gosti su takođe imali priliku da posjete stalnu Arheološku postavku pod nazivom „Putevima Homo Sapiensa“ postavka koja je 2021 godine osvojila prvo mjesto na Republičkom takmičenju, a gdje su predstavljeni artefakti i nalazi iz perioda Praistorije koja datira pre 1.800.000 godina kroz daljnji put Paleolita, Neolita, Metalnog doba, Antičkog perioda i završno sa čuvenom Pljevaljskom dijatretom koja je i simbol grada Pljevalja.

POSETA MANASTIRU KUMANICI I SPLAVARENJE LIMOM OD KUMANICE DO BRODAREVA

Poseta Priboju,druženje sa domaćinima,obilazak Pribojske Banje,manastira Svetog Nikole,kao i poseta Radoinjskom jezeru.

JUBILARNI 50.SAZIV UMETNIČKE KOLONIJE MILEŠEVA, OBILAZAK GRADA PRIJEPOLJA

IZLOŽBA 49. SAZIVA UMETNIČKE KOLONIJE MILEŠEVA, 21. AVGUST U 20 ČASOVA

 

Okupljanje na Umetničkoj koloniji ,,Mileševa” u Prijepolju davno je postala tradicija koja ove godine obeležava svoj jubilej – pola veka rada.
U koloniji su nastala jedinstvena umetnička dela koja svojom specifičnošću i vrednošću uveliko obogaćuju kulturno blago Prijepolja i Srbije.
Kolonija zaslužuje pijedestal u kulturnom stvaralaštvu grada na Limu, jer je manifestacija koja je, povrh svih nevolja, očuvala svoj identitet i tradiciju, jer predstavlja umetnost koja je iznikla iz ruku velikih autora.
Svi radovi koji čine fundus kolonije na neki način su „otkinuti“ delovi
unutrašnjeg bića svakog učesnika ove smotre, deo koji egzistira kao odblesak umetnikovih emocija i stvaralačke vizije. Ovaj jubilej kolonije ujedno treba biti i uvod u novo razdoblje njenog delovanja. Umetnička kolonija ,,Mileševa” je, za pola veka postojanja, našla mesto za sebe na kulturnoj mapi Evrope i sveta, i pozicionirala se kao nezaobilazni kulturni topos u likovnoj umetnosti.
Identitet Kolonije, s ciljem celovite zaštite pravih vrednosti umetničkog stvaralaštva, sistematski je građen na dobro osmišljenoj organizaciji, jasnoj programskoj koncepciji i kontinuitetu, čime je ostvaren neposredan uvid u opšte tokove i razvoj savremene umetnosti kao celine.
Kultura i umetnost obogaćuju našu svakodnevnicu i daju dušu svakom gradu. Zato se domaćini kolonije trude da prijepoljskoj publici pruže kvalitetne kulturne sadržaje i da istovremeno stvaraju mogućnost da mladi, zajedno sa renomiranim umetnicima stvaraju u ovom okruženju, da doprinesu jačanju kulturnih veza, kako među umetnicima, gradovima, tako i među državama.
Prošlogodišnje proširenje depoa Doma kulture, pokazuje studuiozan
muzeloki pristup u čuvanju radova koji su povereni organizatorima kolonije.
Ove godine je izložba 49. saziva kolonije i početak rada 50. Jubilarnog saziva umetničke kolonije ,,Mleševa“.
Ovogodišnji saziv okuplja umetnike iz Italije, Francuske, Irana, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Umetnici se okupljaju u Prijepolju u subotu 19. avgusta, a
otvaranje izložbe 49. saziva umetničke kolonije je u ponedeljak 21. Avgusta u 20 časova.
Dobro došli!

Pola veka postojanja

Okupljanje na Umetničkoj koloniji ,,Mileševa” u Prijepolju davno je postala tradicija koja ove godine obeležava svoj jubilej – pola veka rada. U koloniji su nastala jedinstvena umetnička dela koja svojom specifičnošću i vrednošću uveliko obogaćuju kulturno blago Prijepolja i Srbije. Kolonija zaslužuje pijedestal u kulturnom stvaralaštvu grada na Limu, jer je manifestacija koja je, povrh svih nevolja, očuvala svoj identitet i tradiciju, jer predstavlja umetnost koja je iznikla iz ruku velikih autora. Stoga osnivači ove kolonije, njeni umetnici i organizatori zaslužuju najiskrenije pohvale, priznanja i respekt. Zato, kada u rukama ka budućnosti nosimo ovu trajnu i prepoznatljivu vrednost, govorimo s puno poštovanja o koloniji iz koje su mnogi umetnici iz Prijepolja ponikli. Svi radovi koji čine fundus kolonije na neki način su „otkinuti“ delovi unutrašnjeg bića svakog učesnika ove smotre, deo koji egzistira kao odblesak umetnikovih emocija i stvaralačke vizije. Ovaj jubilej kolonije ujedno treba biti i uvod u novo razdoblje njenog delovanja. Umetnička kolonija ,,Mileševa” je, za pola veka postojanja, našla mesto za sebe na kulturnoj mapi Evrope i sveta, i pozicionirala se kao nezaobilazni kulturni topos u likovnoj umetnosti. Identitet Kolonije, s ciljem celovite zaštite pravih vrednosti umetničkog stvaralaštva, sistematski je građen na dobro osmišljenoj organizaciji, jasnoj programskoj koncepciji i kontinuitetu, čime je ostvaren neposredan uvid u opšte tokove i razvoj savremene umetnosti kao celine. Kultura i umetnost obogaćuju našu svakodnevnicu i daju dušu svakom gradu. Zato se domaćini kolonije trude da prijepoljskoj publici pruže kvalitetne kulturne sadržaje i da istovremeno stvaraju mogućnost da mladi, zajedno sa renomiranim umetnicima stvaraju u ovom okruženju, da doprinesu jačanju kulturnih veza, kako među umetnicima, gradovima, tako i među državama. U Srbiji danas ima više stotina umetničkih kolonija i uglavnom su zasnovane na istim ili približnim koncepcijama. Shodno tome, neophodno je skrenuti pažnju da je kolonija „Mileševa“ s godinama doživela vidljive transformacije, i u tom pravcu će i nastaviti, odnosno i u buduće će pratiti senzibilititet vremena u kojem se održava, jer ona i jeste refleksija datog trenutka. Prošlogodišnje proširenje depoa Doma kulture, pokazuje studuiozan muzeloki pristup u čuvanju radova koji su povereni organizatorima kolonije. Ove godine je izložba 49. saziva kolonije i početak rada 50. Jubilarnog saziva umetničke kolonije ,,Mleševa“ Ovogodišnji saziv okuplja umetnike iz Italije, Francuske, Irana, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Umetnici se okupljaju u Prijepolju u subotu 19. avgusta, a otvaranje izložbe 49. saziva umetničke kolonije je u ponedeljak 21. Avgusta u 20 časova.

U Domu kulture Prijepolje upriličeno je svečano otvaranje novog dela i rekonstrukcija postojećeg Depoa legata Umetničke kolonije Mileševa, koja ove godine proslavlja jubilej - pola veka svog postojanja.
Na ovaj način se Dom kulture Prijepolje kao ustanova pridružio malobrojnim institucijama koje na profesionalan način čuvaju svoje umetničko bogatstvo, a sve to zahvaljujući
velikoj podršci Ministarstva kulture i informisanja.

POSETA UČESNIKA UMETNIČKE KOLONIJE MILEŠEVA 2022.godine SA KOLEKTIVOM DOMA KULTURE PRIJEPOLJE , 19.08.2022

Umetnička kolonija Mileševa, poseta Kumanici i rafting Limom
Poseta umetnika 49. saziva Umetničke kolonije MIleševa, manastiru Kumanica i rafting Limom.

Umetnička kolonija Mileševa, poseta Kumanici i rafting Limom
Poseta umetnika 49. saziva Umetničke kolonije MIleševa, manastiru Kumanica i rafting Limom.

OTVORENA IZLOŽBA 48. SAZIVA UMETNIČKE KOLONIJE MILEŠEVA
Sinoć je, u prostoru Velike galerije Doma kulture, otvorena izložba 48. saziva UMETNIČKE KOLONIJE MILEŠEVA.

Završen je rad 48. saziva umetničke kolonije "Mileševa".
Još dve godine nas dele do jubileja - pola veka trajanja.

KOLEKTIVNI IZLET U KAMENOJ GORI, UMETNIČKA KOLONIJA MILEŠEVA 2021.GODINE.

Šestog dana saziva Umetničke kolonije Mileševa učesnici su posetili Manastir Kumanicu i splavarili rekom ,,LIM”.

Petog dana saziva Umetničke kolonije Mileševa učesnici su posetili ZLATAR I SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE ,,UVAC”.

ČETVRTI DAN UMETNIČKE KOLONIJE MILEŠEVA, 18.08.2021.GODINE

Četvrtog dana saziva Umetničke kolonije Mileševa učesnici su posetili grad Priboj, obišli Pribojsku Banju, Kulturni centar i Muzej.

Trećeg dana saziva Umetničke kolonije Mileševa učesnici su posetili grad Pljevlja , obišli Kulturni centar i galerije , posetili Husein - pašinu džamiju u gradu i Manastir Svete Trojice.

Izložba radova prošlogodišnjeg 47. saziva Umetničke kolonije Mileševa otvorena je u Velikoj galeriji Doma kulture u Prijepolju. Svoje radove, godinu dana nakon boravka u Prijepolju, predstavilo je 12 umetnika i umetnica iz zemlje i inostranstva, a po jedno umetničko delo od svakog autora, nakon izložbe, ostaće u legatu Кolonije.

Danas smo, nakon vikenda, nastavili šetnju kroz Prijepolje u okviru koje smo članovima ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg saziva pokazali ono najlepše što naš grad poseduje.

Prvog dana saziva Umetničke kolonije Mileševa učesnici su obilazili manastir Mileševa , posetili su Restoran ,,Kanjon” , bili na Isposnicama ,,Svetog Save” , Džamiji u Hisardžiku , Tvrđavi ,,Mileševac”.

Ovogodišnji 48.saziv Umetničke kolonije „Mileševa“, održaće se od 14. do 22. avgusta. Svoj boravak u Prijepolju za sada je potvrdilo 10 umetnika i umetnica iz zemlje i regiona. U zavisnosti od situacije sa korona virusom, učešće na ovogodišnjoj koloniji mogla bi da uzmu i tri umetnika iz Italije.

četvrtak, 10 septembar 2020 11:32

UMETNIČKA KOLONIJA “MILEŠEVA” 2020

     Dom kulture u Prijepolju  prošlogodišnjom četrdesetšestom likovnom kolonijom nastavlja i uskoro završava petu deceniju kontinuiranog organizovanog okupljanja najznačajnijih predstavnika autentičnih pojava domaće i svetske likovne scene.

ponedeljak, 02 septembar 2019 20:04

PETI DAN UMETNIČKE KOLONIJE MILEŠEVA

Petog dana Umetničke kolonije Mileševa , umetnici 46. Saziva su posetili manastir Kumanicu 

ponedeljak, 02 septembar 2019 17:15

ZAVRŠEN 46.SAZIV UMETNIČKE KOLONIJE MILEŠEVA 2019

U subotu 31. avgusta   2019 godine završen je 46. saziv Umetničke kolonije Mileševa koja je trajala sedam dana.

U petak 30. 08.2019. godine , kolektiv Doma kulture iz Prijepolja sa učesnicima ovogodišnjeg 46. Saziva Umetničke kolonije Mileševa je obišao Kamenu Goru

Pre početka obilaska Pribojske banje i Višegrada prezentaciju u maloj sali Doma kulture Prijepolje su prikazali  Polonca Lovšin , Saša Bukvić i Miroslav Lazović.

Četvrtog dana Umetničke kolonije Mileševa , umetnici 46. Saziva su posetili Pribojsku banju.

Strana 1 od 2