PROGRAMI NA BOSANSKOM JEZIKU
Od 2011. godine lokalna samouprava Opštine Prijepolje u skladu sa zakonskim odredbama o uvođenju bosanskog jezika u službenu upotrebu u Domu kulture u Prijepolju promenama i dopunama sistematizacije, kadrovski i programski ustanovila je realizaciju programa na bosanskom jeziku, odnosno programa bošnjačke kulture.

Za poslednjih šest godina programskih aktivnostia u skladu sa programima rada koje je usvajala SO Prijepolje svake godine izvedeno je preko 80 različitih programa na bosanskom jeziku odnosno programa bošnjačke kulture i to pre svega muzičko-scenskih, tribinskih, književnih, dramskih i likovnih.

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije od 2011. godine do sada podržalo je šest projekata Doma kulture u oblasti savremenog stvaralaštva nacionalnih manjina –Bošnjaka.

Urednik programa: Ibrahim Aličković prof. sociologije.
"Bajramsko sijelo" u organizaciji UNKUB "Divanhana" uz podršku DKP, uz izvrsne interpretatore sevdaha Ringa Hamidovića, Lejlu Torbić, Esada Memića Zrcu, Rasku Katak, Rustema Muratovića Ljucu koje je pratio maestro harmonike Hajran Đekić.
Naravno, program je upotpunio Folklorni ansambl Doma kulture Prijepolje uz izvođenje koreografije muslimanske igre iz Novopazarskog Sandžaka.
četvrtak, 17 avgust 2023 13:05

SEVDAH UZ RUŽU / Brodarevo 2023.g.

SEVDAH UZ RUŽU / Brodarevo 2023.g.
Sinoc smo pred mnogbrojnom publikom u Brodarevu organizovali manifestaciju “Sevdah uz ružu" u okviru koje su najljepše sevdalinke otrgnuli od zaborava Vesna Hadžić, poznata interpretatorka sevdaha iz Bosne i Hercegovine sa svojim kolegama Ringom Hamidovićem i našim sugrađaninom Esadom Sadom Mujezinovićem, uz pratnju virtuoza na harmonici Zorana Pavlovića Boćinca. O kulturi i tradiciji Bošnjaka i kultu ruže su govorili meštani Brodareva i Prijepolja. U okviru manifestacije prisutni su degustirali sok od ruže što je upotpunilo celokupan program.

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA ,,SEVDAH UZ RUZU`` BRODAREVO 16.08. U 19 CASOVA

Dragi naši Brodarevci i Brodarevke,
Dom kulture Prijepolje vas poziva da prisustvujete tradicionalnoj manifestaciji "Sevdah uz ružu" u okviru koje će najljepše sevdalinke otrgnuti od zaborava Vesna Hadžić, poznata interpretatorka sevdaha iz Bosne i Hercegovine sa svojim kolegama Ringom Hamidovićem i vašim sugrađaninom Esadom Sadom Mujezinovićem, uz pratnju virtuoza na harmonici Zorana Pavlovića Boćinca.
O kulturi i tradiciji Bošnjaka i kultu ruže govoriće mještani Brodareva i Prijepolja.
U okviru manifestacije biće obezbjeđena degustacija soka i slatkog od ruže.
Dobro nam došli / Bujrum
Srijeda, 16. avgust 2023. godine u 19 časova
Stadion Jalija, Brodarevo

 

ODRŽANA TRADICIONALNA MANIFESTACIJA ,,SEVDAH UZ RUŽU" U VELIKOJ GALERIJI DOMA KULTURE PRIJEPOLJE

U Velikoj galeriji Doma kulture Prijepolje upriličen je kulturno zabavni program pod nazivom „Sevdah uz ružu“.

ponedeljak, 29 avgust 2022 13:21

SEVDAH UZ RUŽU

SEVDAH UZ RUŽU

U cilju očuvanja kulta ruže i sevdaha koji je karakterističan za kulturu i tradiciju Bošnjaka, Dom kulture tradicionalno organizuje Sevdah uz ružu.
U sevdahu cemo uživati kroz izvanrednu interpretaciju Ajsene Bogućanin i grupe "Derman" iz Novog Pazara, a naše vredne majstorice će se potruditi da miris soka od ruže ulepša celo veče.
Program je realizovan uz podršku Bošnjačkog Nacionalnog Vijeća.
Utorak, 20 časova, Velika Galerija Doma kulture.
Dođite da uživamo zajedno.

PROMOCIJA KNJIGE I MUHABET SA RAZOM ,PETAK 06.MAJ U 19 ČASOVA ,MALA SALA DOMA KULTURE PRIJEPOLJE

U okviru programa na bosanskom jeziku Dom kulture Prijepolje i Bakije Hanume Medresa zajednički organizuju promociju i druženje / muhabet sa spisateljicom Razijom Čolaković.
Petak, 6. maj u 19 časova / Mala sala Doma kulture Prijepolje
Razija Čolaković dostigla je veliku popularnost na društvenim mrežama gdje na sebi svojstven, poseban, narodu blizak, često i humorističan način piše o svakodnevnim životnim pojavama. Svima poznata Facebook stranica “Muhabet sa Razom” koja ima više od 149.000 pratioca, djelo je ove autorice, a prije ove knjige izdala je još dvije – “Razotkrivanje” i “Leptir”.
Čolaković, koja je iz Brčkog, osim navedenog, mualima je, kolumnistica i majka dvoje djece.


Dobro nam došli!

petak, 30 jul 2021 13:31

Vece bosnjacke kulture i tradicijе

"Vece bosnjacke kulture i tradicije"

Uskoro nas očekuje i tradicionalna “ĆETENIJA uz pjesmu i igru”

Ove godine u malo drugačijim okolnostima ali poštujemo sve preporuke Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba.
Naš prijatelj Trendtex donirao je kecelje i nadrukave za sve učesnice kako bi ispunili sve zahteve u skladu sa trenutnom situacijom.
Hvala Kompaniji Trendtex Prijepolje i njihovom rukovodstvu na razumevanju i društvenoj odgovornosti.

ponedeljak, 07 oktobar 2019 17:09

DOBRA VODA U DOMU KULTURE

U Petak, 4.oktobra 2019.godine u Domu kulture u Prijepolju, po prvi put u ovoj kulturnoj instituciji

utorak, 01 oktobar 2019 11:11

DOBRA VODA U DOMU KULTURE

U Petak, 4.oktobra u 20 časova u galeriji Doma kulture u Prijepolju zakazano je izvodjenje poetske radio drame Dobra voda  autora Mirsada Rastodera  po stihovima Ćamila Sijarića.

U srijedu ,04. septembra u maloj sali Doma kulture Prijepolje sa početkom u 19 časova  održan je  koncert

ponedeljak, 02 septembar 2019 19:01

PIRINČE INSTRUMENT KOJI NESTAJE

U srijedu ,04. septembra u maloj sali Doma kulture Prijepolje sa početkom u 19 časova  biće održan koncert  i promocija dokumentarnog filma – Pirinče instrument koji nestaje.

petak, 09 avgust 2019 20:12

PLJEVALJSKI SEVDAH I PRIJEPOLJSKA RUŽA

U četvrtak 8.avgusta 2019. na Platou Doma kulture održana je manifestacija poetičnog naziva „Sevdah uz ružu“

Na platou Doma kulture  u Prijepolju će se u četvrtak 08. avgusta sa početkom u 20 časova održati manifestacija pod nazivom ,,SEVDAH UZ RUŽU“

petak, 19 april 2019 19:34

Promocija knjige "Biserni djerdani"

U četvrtak 25. aprila u maloj sali Doma kulture sa početkom u 19:00 biće održana promocija knjige "Biserni djerdani" аutora Enesa Nikšića.

Uz prigodan program na promociji će govoriti: Dr.Redžep Škrijelj, Prof. Rizah Gruda i autor knjige.

ponedeljak, 18 mart 2019 09:34

Ćetenija uz pesmu i igru 2019

Dom kulture treći put za redom u četvrtak 14. marta 2019. organizovao je pripremanje ćetenije tradicionalne bosanske poslastice uz sevdah i tamburaše.
„Ćetenija uz pjesmu i igru“ održana je u galerijskom prostoru Doma kulture koji je bio prepun posjetilaca i gde se tražilo mesto više.Što je posebno značajno ovog puta pripremanje ćetenije potpuno je uspjelo za šta su se pobrinule vredne majstorice ćetenije predvođene Dževom Mezildžić.

ponedeljak, 11 mart 2019 09:43

ĆETENIJA U DOMU KULTURE PRIJEPOLjE

Dom kulture treći put za redom organizuje pripremanje ćetenije tradicionalne bosanske poslastice uz sevdah i tamburaše.

U maloj sali Doma kulture Prijepolje, 13. juna sa početkom u 21:30 časova održan je koncert grupe "Derman" iz Novog Pazara. U ramazanskoj noći veče sevdaha, ilahija i kasida.

U Domu kulture u utorak 22. maja u 18 časova promocija značajne monografije u izdanju Almanaha iz Podgorice, Kazivanje Ahmet-bega Mušovića autora Veselina Konjevića.

utorak, 13 mart 2018 13:03

Ćetenija po drugi put

U četvrtak 15. marta sa početkom u 19 časova u maloj sali Doma kulture biće po drugi put organizovana tradicionalna manifestacija "Ćetenija uz pjesmu i igru".

Ovog puta pripremanje tradicionalne bosanske poslastice biće uz pjesmu i igru tamburaša iz Prijepolja i Pljevalja.

U četvrtak 23.11. sa početkomu 19 časova u okviru realizacije aktivnostiprograma iz oblasti bošnjačke kulture u maloj sali Doma kulture u Prijepolju biće održan Koncert pljevaljskih tamburaša odnosno Gradskog tamburaškog orkestra iz Pljevalja.

ponedeljak, 18 septembar 2017 13:49

Promocija knjige ,,Milošev do otrgnut od zaboravaˮ

U četvrtak  21. septembra u maloj sali Doma kulture sa početkom u 19:00 biće održana promocija knjige "Milošev do otrgnut od zaborava" аutora Emina Hadžifejzovića.

Uz prigodan program na promociji će govoriti: Miroslava Ljujić, Ulvija Mušović i autor knjige.