КЊИЖЕВНЕ ВЕЧЕРИ
ДОМ КУЛТУРЕ ПРИЈЕПОЉЕ

Дана 09. 02. 2024. године, одржана је Књижевна радионица креативног писања у Свечаном салону Дома културе у Пријепољу, на тему Магија речи. Предавач је био Јован Милановић, професор српског језика и књижевности, књижевни критичар, песник и приповедач. Предавању су присуствовали углавном средњошколци који се баве писањем, али и неколицина старијих љубитеља писане речи.
Тим поводом, Јован Милановић је рекао:
--Веома сам почаствован тиме што сам имао прилику да разговарам са младим, данас све ређим, љубитељима писане речи. Радо сам се одазвао позиву Књижевног клуба Пријепоља да одржим предавање о значају језика којим говоримо и пишемо. Кажем радо, а за то има више разлога. Као прво, приметно је да данашња омладина, ослоњена на мобилне телефоне и интернет, а неки већ улазе и у магију вештачке интелигенције, све мање читају књиге, тиме осиромашују свој речник и своју креативност; као друго, желео сам да укажем младима на мудре речи Вука Караџића -- "Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада", речи које се све мање поштују и следе, као и на то да речи имају магијску моћ, да се њима може исказати све, да њима волите, инспиришете, охрабрујете, дајете ветар у леђа, дајете и ломите крила, да задајете и примате тешке ударце, да се у њима „крије снага живота и смрти“, као треће, желео сам да се као некадашњи професор језика и књижевности поново сретнем са младима и пренесем им део свог знања и искуства.
Кроз разне примере покушао сам да укажем на чињеницу да речи у себи имају
много више магије него што можемо и да замислимо, да се неким речима крије много топлине, нежности, искрености, разума, да се њима могу превазићи конфликтна стања, расположења, да често носе у себи мир, благодарност, срећу, да могу из корена променити и наше погледе на свет, да нам могу дати нове, лепше, позитивније и корисније увиде, да нам могу проширити свест, хуманизовати нас, оплеменити и повести у неке човечније сфере живота, али да, истом, постоје и оне речи које нас могу увредити, срозати, убити у појам и деморалисати и слично.
Један део предавања посветио сам српској лексици, наводећи све типове речи, и оних које се употребљавају у књижевном и некњижевном језику, да бих, на крају, стилском анализом народне лирске песме „Љубавни растанак“ и једног одломка из „Горског вијенца“ Петра Петровића Његоша, указао на лепоту, чаробност и опојност поетизованог језика, који песници преоблаче у ново значењско рухо, дајући речима посебну стилизованост и квалитативност, тј. јачу изражајност и експресивност, заводљиву сликовитост, метафоричку загонетност, конотативност, осебујност, разиграност..., као и посебну ритмичност, мелодичност и звучност.
Овим предавањем започета је обнова Књижевног клуба Пријепоља који је неко време био у запећку, а онда и потпуно расформиран. Ако Бог да, Клуб ћемо омасовити и обогатити разним садржајима: књижевним радионицама, књижевним вечерима, гостовањима познатих књижевника, збиркама књижевних радова чланова клуба и разним другим садржајима.

ПОВЕСТ О ПОЗОРИШНИМ ВЕРНИЦИМА КАКВИХ ВИШЕ НЕМА, аутора В. Цвејића
Синоћ смо имали част да одржимо промоцију монографије "Повест о позоришним верницима каквих више нема", аутора Владимира Цвејића, глумца и редитеља.

МОНОГРАФИЈА ГЛУМЦА И РЕДИТЕЉА  ВЛАДИМИР ЦВЕЈИЋ ЦВЕЈА У СВЕЧАНОМ САЛОНУ ДОМА КУЛТУРЕ ПРИЈЕПОЉЕ
Позивамо вас на промоцију монографије глумца и редитеља Владимира Цвејића Повест о позоришним верницима каквих више нема.
Уторак 07. 11 .2023. године у 19 часова , Свечани салон Дома културе у Пријепољу.

Одржано Поетско – Музичко вече ,,ЧОВЈЕК ЈЕ ТАЈНА” Мустафа Ширбић

У великој галерији Дома културе Пријепоље са поцетком у 19 часова одржан је програм под називом ,,ЧОВЈЕК ЈЕ ТАЈНА” поетско музичко вече Мустафе Ширбића књижевника , уз пратњу гитаре.

Поштовани,
Позивамо Вас на промоцију књиге Едите И. Даутовић ,, НАШЛИ СМО ЈЕДНО ДРУГО“ , уторак 25. април у свечаној сали Дома културе у Пријепољу у 19 сати. Промотери књиге су Брахо Адровић и Един Смаиловић а стихове чита Александар Срдановић. Модераторка Селма Хурић.

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ ДОМА КУЛТУРЕ ,,УШЋЕ КУЛТУРА" АУТОРА МИЛАНА ЦМИЉАНОВИЋА

Поштовани пријатељи Дома културе,
Неизмерно нам је задовољство да вас позовемо на промоцију монографије Дома културе "Ушће култура" аутора Милана Р. Цмиљановића.

ПРОМОЦИЈА КЊИГА аутора Кемала Чопре
У склопу обележавања ДАНА ДОМА КУЛТУРЕ И ДАНА ОПШТИНЕ ПРИЈЕПОЉЕ уприличили смо промоцију књига босанског аутора Кемала Чопре и на тај начин приближили овог врсног аутора нашим љубитељима књижевне уметности.

Поштовани љубитељи књижевне уметности,
са задовољством вас позивамо на промоцију књига босанског аутора Кемала Чопре у склопу обележевања ДАНА ДОМА КУЛТУРЕ ПРИЈЕПОЉЕ И ДАНА ОПШТИНЕ ПРИЈЕПОЉЕ.

Књижевно вече са НАДИЈОМ РЕБРОЊОМ
У четвртак 24. фебруара, у недељи обележавања Дана матерњег језика, Дом културе је организовао Књижевно вече са песникињом Надијом Реброњом из Новог Пазара.
Поред ауторке, говорио је и књижевник из Пријепоља, Илхан Пачариз.

уторак, 22 фебруар 2022 08:30

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА НАДИЈОМ РЕБРОЊОМ

У недељи обележавања Дана матерњег језика позивамо вас да присуствујете КЊИЖЕВНОЈ ВЕЧЕРИ са Надијом Реброњом, у оквиру које ћемо кроз песме ауторке књиге "Фламенко утопија" једне од најпознатијих бошњачких песникиња, говорити универзалним језиком - поезијом.

У петак, 21. јануара са почетком у 19 часова, одржана је промоција књиге Драгутина Шлаги Вујовића, алпинисте који се попео на сам врх света.
Говорили су:
Илија Андрејић

У сарадњи са планинарским друштвом “Камена Гора” позивамо вас на промоцију књиге „МОЈ ПУТ НА КРОВ СВИЈЕТА“, аутора Драгутина Шлагија Вујовића, познатог црногорског планинара.

Поводом "100 ГОДИНА ГАЈРЕТА У ПРИЈЕПОЉУ" синоћ је, одмах након изложбе, одржана Трибина на којој су говорили: Проф. др. Сањин Кодрић, предсједник БЗК "Препород,"
проф, др, Хусеин Зврко, предсједник КУД "Гајрет,"  књижевник Фарук Диздаревић, др. Надир Дацић, аутор књиге "Гајрет у Пријепољу."

У петак  15.11.2019. године   са почетком у 19 часова одржана је промоција књиге  ,,ОСВИТИ ЗАВИЧАЈА“ аутора Слободана Вучинића.

четвртак, 14 новембар 2019 20:55

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ,,ОСВИТИ ЗАВИЧАЈА“

Поштовани, позивамо Вас да сутра, петак у 19 часова  присуствујете промоцији књиге Освити завичаја, песника Слободана Вучинића. Мала сала Дома културе.

У Дому културе Пријепоље, у петак 13. априла са почетком у 20 часова, предвање ће одржати Владимир Мајсторовић, професор и аутор бројних туристичких публикација.